Kan inte nå servern

100 år med Svenskt Tenn – jubileumsavdelning på Modern Art & Design


Jubileumsavdelning för Svenskt Tenn

I år är det 100 år sedan Estrid Ericson grundade sitt livsverk Firma Svenskt Tenn 1924. På vårens liveauktion Modern Art & Design firar Bukowskis Svenskt Tenn 100 år med en stor kurerad jubileumsavdelning med föremål från Svenskt Tenns tidiga produktion.

Redan vid firmans 70-årsjubileum 1994 hyllade Bukowskis Svenskt Tenn med en kurerad jubileumsavdelning. Intresset för Svenskt Tenns möbler och inredningsföremål har sedan dess vuxit sig allt större till en allt vidare kundkrets. De senaste åren har Bukowskis uppnått flera världsrekord för Svenskt Tenns möbler på auktion. Med sin tidlösa design och höga kvalitet har många av Svenskt Tenns föremål idag blivit klassiker som har en given plats i många exklusiva inredningar både i Sverige och internationellt. Se utvalda höjdpunkter nedan.



Josef Frank

Bukowskis presenterar stolt ett praktskåp formgivet av Josef Frank med kolorerade gravyrer med fauna och flora ur Friedrich Justin Bertuchs ”Bilderbuch für Kinder”, utgiven 1790-1830, inramade i fält med lister av ek. Skåpet, utfört på 1940-talet och sannolikt en specialbeställning, har sedan generationer inom nuvarande ägarfamiljen kallats "Djurskåpet”. De olika tapetserade skåpen Frank formgav för Firma Svenskt Tenn, av vilka föreliggande skåp torde vara ett av hans allra främsta, har på många sätt kommit att definiera hans formhistoriska arv.


Till skåpet



Tyra Lundgren

Keramikern, skulptören och formgivaren Tyra Lundgren var nära vän med Estrid Ericson sedan studietiden på Tekniska skolan. Hon engagerades i butikens estetiska frågor och bidrog med konstruktiva synpunkter. Vid ett tillfälle skickade hon en skiss till Estrid: "Jag hittade en ritning som du kanske kan använda på en skål..." Tyra Lundgrens förslag blev en magnifik skål med modellnummer 630, vilken kom att räknas till Svenskt Tenns lyxartiklar. Med sin genomarbetade dekor blev den en av sortimentets dyraste pjäser.


Till skålen





Uno Åhrén

Uno Åhrén ritade ett antal versioner av speglar i svartbonat trä och tenn som visades vid Svenska Konstindustriutställningen på Dorland House i London i mars-april 1931 och sedermera på Galleri Modern i Stockholm i september samma år. Dessa eleganta speglar är några av de främsta representanterna för den strama och eleganta funkisstil som utgjorde Firma Svenskt Tenns inledande möbelkollektioner omkring år 1930.


Till spegeln





Björn Trägårdh

På Galleri Modern visades även Björn Trägårdhs numera ikoniska golvlampa modell ”1715”, utförd i mässing med tennklädd fot samt skärm i trycksvarvad aluminium. Trägårdh var vid sidan om Åhrén tongivande för Firma Svenskt Tenns funktionalistiskt betonade inredningar vid 1930-talets början.


Till golvlampan





Josef Frank

Josef Frank ritade det första skåpet tapetserat med florala planscher ur Palmstruchs flora redan 1938. Han kom att göra flera olika varianter där möblerna tapetserats med olika motiv och material, däribland byrån med modellnummer 1050 som tillkom ca år 1940. Föreliggande byrå torde vara ett av de första exemplaren, då det tillkom under ett större inredningsuppdrag för en lägenhet på Stigbergsgatan i Stockholm omkring år 1940.


Till skåpet



Anna Petrus

Estrid Ericson förstod sig på vikten vid att knyta erkända formgivare till verksamheten, och på den vägen blev också skulptören Anna Petrus en tidig medarbetare. Auktionens synnerligen ovanliga bordslampa är utförd redan 1927. Pionjären Petrus hade skulptörens öga och handlag, vilket speglar sig i den intrikata reliefdekoren av kvinnofigurer och druvklasar.


Till bordslampan





Modern Art & Design

Visning: 16 – 20 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Liveauktion: 21 – 22 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om Modern Art & Design och utforska katalogen



Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77
Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60
Karl Green
Stockholm
Karl Green
Specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)700 07 94 25